سونوگرافی

سونوگرافی

سونوگرافی، روش تشخیصی غیر تهاجمی و فاقد دردی است که امکان بررسی ارگان های داخلی را فراهم می کند. اکوگرافی به تشخیص علت بروز درد و عفونت در قسمت های مختلف بدن کمک می کند.در سونوگرافی از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی شود و به همین خاطر، روش ایمنی است و خطری را برای بیمار به همراه ندارد

.قبل از انجام سونوگرافی، نیازی به آمادگی خاصی نیست، مواردی مانند ناشتا بودن و یا میزان مصرف مایعات پیش از انجام تست در اختیار بیمار قرار خواهد گرفت.یکی از شایع ترین کاربردهای اکوگرافی در دوران بارداری می باشد که به بررسی وضعیت جنین در طول دوره نه ماه حاملگی می پردازد. در صورت مراجعه به پزشک و وجود درد، التهاب و یا سایر شرایطی که نیازمند بررسی های داخلی می باشد، سونوگرافی از سوی پزشک تجویز خواهد شد. امکان بررسی ارگان های زیر از طریق اکوگرافی وجود دارد:

  1. مثانه
  2. مغز در نوزادان
  3. کیسه صفرا
  4. پانکراس
  5. تخمدان ها
  6. تیروئید
  7. رحم
  8. رگ های خونی

سونوگرافی، یکی از موثرترین روش ها در کنار سایر روش های تشخیصی مانند بیوپسی می باشد.

دیگر کاربردهای سونوگرافی عبارت است از:

  1. تشخیص مشکلات قلبی به خصوص بعد از حملات و سکته های قلبی.
  2. عکس برداری از سینه ها، و کمک به بیوپسی در سرطان سینه
 

اقدامات پیش از سونوگرافی

آمادگی پیش از سونوگرافی، به ناحیه ای که مورد بررسی قرار می گیرد بستگی دارد. در صورت انجام اکوگرافی از شکم، از فرد خواسته می شود که هشت تا دوازده ساعت قبل از تست، چیزی نخورد و نیاشامد. غذاهای مصرفی جلوی امواج صوتی را می گیرند و تصاویر دقیقی به دست نخواهد آمد.

در سونوگرافی از کبد، پانکراس و یا کیسه صفرا بهتر است که از بعد از ظهر روز قبل از تست، وعده غذایی مصرف نشود. نوشیدن مایعات و یا مصرف داروهای تجویز شده از سوی پزشک بلامانع می باشد.در سونوگرافی از مثانه، فرد بایستی با مثانه پر به کلینیک مراجعه کند، به همین خاطر تا حد امکان بایستی آب و مایعات مصرف شود.

قبل از انجام سونوگرافی، مصرف هر گونه دارو و یا مکمل های گیاهی را به پزشک خود اطلاع دهید.بر خلاف سایر روش های تشخیصی مانند اشعه ایکس و یا سی تی اسکن، در این روش از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی شود، به همین خاطر در طول دوران بارداری نیز اکوگرافی انجام می شود.

 

روند انجام سونوگرافی

جهت انجام سونوگرافی، ابتدا ماده ژل مانندی بر روی پوست ناحیه مورد نظر زده می شود، تا جلوی اصطکاک ترانسفورماتور با سطح پوست نیز گرفته شود. این ژل امکان انتقال امواج را نیز فراهم می کند. امواج صوتی از طریق ترانسفورماتور، به داخل بدن فرستاده و به محض برخورد با ارگان ها و استخوان ها، منعکس می شوند. سپس پزشک به بررسی تصاویر به دست آمده می پردازد.

با توجه به ناحیه ای که تحت بررسی قرار می گیرد، وضعیت قرارگیری بیمار نیز تغییر خواهد کرد. در پایان، ماده ژل مانند از روی پوست پاک خواهد شد. این روش تقریبا در حدود سی دقیقه طول می کشد که البته این مدت زمان به ناحیه و ارگان نیز بستگی دارد. هیچ گونه محدودیت فعالیتی بعد از سونوگرافی برای فرد وجود ندارد.

در طول انجام اکوگرافی، سونوگرافیست می داند که ترانسفورماتور باید دقیقا در چه نقطه ای قرار بگیرد که تصاویر دقیقی حاصل شود. حتی عمق نفوذ پرتو نیز دست خود سونوگرافیست می باشد. در صورتی که عمق نفوذ بیشتر از حد نیاز باشد، تصاویر به دست آمده کیفیت خوبی نخواهد داشت.

آیا محدودیتی در انجام سونوگرافی وجود دارد؟

هوا و گاز، روند انجام سونوگرافی را مختل می کنند، به همین خاطر، اکوگرافی برای برخی ارگان ها مانند روده توصیه نمی شود.

میزان نفوذ امواج تا استخوان ها کم است، و این تست در بررسی قسمت های سطحی و خارجی ساختارهای استخوانی موثر می باشد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که در دوران نوزادی که بیشتر بدن از غضروف تشکیل شده است، سونوگرافی روش تشخیصی مناسبی خواهد بود.

سونوگرافی داپلر

سونوگرافی داپلر، از جمله تست های غیر تهاجمی است که امکان بررسی جریان خون در رگ های خونی را فراهم می کند. از جمله مزایای انجام اکوگرافی داپلر می توان به تشخیص موارد زیر اشاره کرد:

  1. لخته های خون
  2. مشکلات قلبی و یا نارسایی قلبی مادرزادی
  3. کاهش جریان خونرسانی به نواحی تحتانی بدن مانند پاها
  4. آنوریسم (بیرون زدگی رگ ها)
  5. باریک و نازک شدن رگ ها در نواحی مانند گردن

در سونوگرافی داپلر با تزریق ماده رنگی به داخل رگ های خونی، مسیر و سرعت جریان خون مشخص می شود.

سونوگرافی بارداری

از جمله مزایای انجام اکوگرافی در طول بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. تشخیص هر گونه اختلال مادرزادی
  2. بررسی وضعیت و موقعیت جنین
  3. بررسی تعداد جنین ها
  4. بررسی مایع آمنیوتیک اطراف جنین
  5. بررسی ضربان قلب جنین
  6. بررسی میزان رشد جنین
 

سونوگرافی واژینال

سونوگرافی واژینال، جهت بررسی ارگان های تناسلی مانند رحم، تخمدان ها، دهانه رحم و لوله فالوپ، و بررسی موارد زیر توصیه می شود:

  1. خونریزی های غیر طبیعی
  2. ناباروری
  3. سیکل قاعدگی نامنظم
  4. تشخیص کیست های تخمدانی
  5. بارداری خارج رحم

با پزشکان ما آشنا شوید

دکتر راضیه کوهی اصفهانی

دکتر راضیه کوهی

متخصص رادیولوژی و سونوگرافی

رادیولوژی و سونوگرافی

درخواست وقت ملاقات
دکتر مجید کاشی

دکتر مجید کاشی

فوق تخصص سونوگرافی تیروئید

رادیولوژی و سونوگرافی

درخواست وقت ملاقات